- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 5 żółtek jaj
- 120 g miałkiego cukru lub cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 300 ml gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 słoiczek żurawiny
Przygotowanie:
Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziesz na stronie Naleśniki z białym serem.
- Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać serek mascarpone i miksować przez około 3 minuty.
- Dodać śmietanę oraz sok z cytryny i ucierać jeszcze przez około 1 minutę.
- Włożyć na 1/2 godziny do lodówki.
- Na każdym naleśniku rozsmarowywać po około 2 łyżki kremu oraz po 1 łyżce żurawiny, składać w trójkąty i podawać.
Wskazówki:
- Cukier dodawaj stopniowo, sprawdzaj stopień słodkości kremu, żeby nie wyszedł zbyt słodki.
Mniam
Jeśli potrzebujecie uzupełnić cukier w organizmie, polecam przepis na Naleśniki z serkiem mascarpone i żurawiną. Jest słodko i smacznie. Pomysł zaczerpnęliśmy ze strony Kwestia smaku.
PS. Dość niedrogie serki mascarpone są do kupienia w Biedronce 🙂